Cultuurklassen

'Durf je talent te laten zien!'

Wil jij je talenten en eigenheid ontwikkelen, creatief zijn, ruimte krijgen voor eigen initiatieven, je dromen waarmaken? Dan is de cultuurklas op het Beekdal Lyceum zeker iets voor jou! In de cultuurklas ben je namelijk wel zeven uur in de week kunstzinnig bezig. De cultuurklassen zijn er in de eerste drie jaar van je schoolloopbaan en daarna kun je eventueel ook examen doen in een kunstvak.

Veel uren cultuur in het lesrooster
Op het Beekdal kom je in een gemengde havo-vwo brugklas en heb je gewoon alle verplichte vakken die je moet krijgen. Daarnaast heb je in een cultuurklas maar liefst drie lesuren beeldende vorming (handvaardigheid & tekenen), 2 lesuren drama en 2 lesuren muziek binnen je lesrooster. Je maakt dus even veel uren als op een andere school.

Verdieping en verbreding
Je krijgt bij de kunstvakken veel verschillende technieken aangeleerd. Je leert je te presenteren op het podium en je moet regelmatig zelf creatieve oplossingen bedenken. Je mag daarbij héél veel fouten maken, maar je moet wel altijd doorgaan om te ontdekken dat er ook weer héél veel oplossingen zijn! Het proces is even belangrijk als het eindresultaat.

De opdrachten worden in de loop der jaren steeds een beetje moeilijker of abstracter. Dit om jou uiteindelijk op het niveau te brengen dat aansluit bij het Hoger Kunstonderwijs. In de eerste drie jaren volgen we je ook om te kijken waar jouw talent ligt en bekijken we welke stappen je nog kunt ondernemen om het beste uit jezelf te halen.

Veel uitdagingen
Heel bijzonder op het Beekdal is het cultuurprogramma. Regelmatig worden er workshops of excursies georganiseerd. Hier worden dingen uitgelicht die je niet op school krijgt of er wordt juist ingespeeld op een nieuwe ontwikkeling in de kunsten.

Eigenheid
Het mooie van de kunstvakken is niet alleen dat ze erg leuk zijn om te doen maar dat je daardoor ook je creativiteit en zelfvertrouwen ontwikkelt; door te doen, te proberen en fouten durven maken, ontwikkel je een eigen identiteit. Belangrijk voor je verdere ontwikkeling en ook je functioneren in de maatschappij.

Wanneer is de cultuurklas iets voor jou?
In de eerste plaats moet je geen moeite hebben met het havo-vwo niveau. In de tweede plaats moet je veel plezier beleven aan acteren, zingen, muziek maken, tekenen en schilderen. Het belangrijkste is dat je creatief durft te zijn, enthousiast bent en open staat om kennis te maken met voor jou onbekende kanten van kunst en cultuur.

Programma


Cultuurklas 1

 • 2 uur drama, 2 uur muziek, 3 uur beeldende vorming per week.
   
 • Kennismakingsdag cultuur

Een LipDub maken door de school heen met alle eerstejaars leerlingen cultuur

 • Regie-project 

‘Leren van elkaar’: Leerlingen 5 h/v met het vak kunst-drama in het profiel regisseren jou als eerstejaars leerlingen. Een hele dag repeteren en ’s avonds optreden in de theaterzaal voor publiek

 • Multimedia workshops

- Stop-Motion; foto's vormen een animatiefilm
- Stille film; denk aan Charlie Chaplin slapstick films

 • Museum voor Beeld en Geluid

Een kijkje achter de schermen van de radio en televisie. Zien hoe de media zich hebben ontwikkeld. Zelf het nieuws presenteren of een eigen radioprogramma of soap scene maken. 

 • Theater Filmdag

Zelf acteren en filmen. Vooraf kiezen jullie een genre: thriller, detective, (fake) documentaire of commercial. Aan het einde van de dag gaan alle filmpjes in première. De drie beste filmpjes winnen een Oscar. 

 • Romeo & Julia 

Beekweek 2 staat in het teken van Rome & Julia. Alle eerstejaars leerlingen  - cultuur, dans, sport en topsport -  maken samen de voorstelling Romeo & Julia. Op maandagochtend wordt er gestart met het project en op donderdagavond zijn er vier voorstellingen waarin je optreedt. Een waar spektakel!
 

Cultuurklas 2

 • 2 uur drama, 2 uur muziek, 2 uur beeldende vorming per week.
   
 • Excursie Maastricht

- Bezoek aan het Bonnefanten Museum
- Grotten Pietersberg
- Locatiefilm maken op een van de 20 bijzondere plekken van Maastricht

 • Excursie Amsterdam

- Bezoek aan het Rembrandthuis met een workshop etsen
- FOAM: Fotografiemuseum Amsterdam en workshop toekomstdromen

 • Excursie Rotterdam
  - iPad Filmfestival:  zelf een filmtrailer maken
  - RO-Theater of Scapino ballet – workshop
 • Urban Dance video-project

Groepjes maken een video-dans-clip gebaseerd op een genre uit de Urban Dance cultuur.


Cultuurklas 3

 • 1 uur drama, 1 uur muziek, 1 uur beeldende vorming per week.
   
 • Muziek Theater​

In een periode van tien weken, twee uur per week, maak je samen met anderen een Muziek Theatervoorstelling in de Talent Werkplaats. Je kunt je specialiseren in muziek, theater of theatervormgeving. Deze voorstelling wordt opgevoerd voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Naast het ontwikkelen van je talent, leer je hier ook multidisciplinair te werken en samen de verantwoordelijkheid te nemen voor een productie.

 • Afsluitende activiteit

Omdat in het derde jaar het cultuurprofiel wordt afgesloten, wordt elk jaar gezocht naar een passende afsluitende cultuur activiteit.


Algemeen 

 • KEC Festival
  In de eerste week van april presenteren alle examenkandidaten met een kunstvak in het profiel hun examenwerk. Zo kun je drie avonden komen kijken naar verschillende presentaties op het gebied van beeldende kunst, muziek en theater
   
 • Schoolvoorstelling

Op het Beekdal wordt elk jaar een grote schoolvoorstelling uitgebracht i.s.m. het schoolorkest. Voor de voorstelling wordt elk jaar auditie gehouden. Als je een instrument behoorlijk kunt spelen kun je een plek krijgen in het schoolorkest. Voor de zang worden ook audities gehouden.

 • Leerlingen Cultuurraad

Vanaf leerjaar 2 kun je je aanmelden voor de Cultuurraad. Hier wordt het activiteiten programma en nieuwe initiatieven besproken. Daarnaast is de Cultuurraad mede verantwoordelijk voor een aantal kunstzinnige initiatieven, zoals met Sinterklaas, kerst, Valentijnsdag, jurering Open Podium, Q-Night, en het leveren van cultuurbijdragen voor de schoolkrant  Twee leerlingen van de Cultuurraad hebben zitting in de Leerlingenraad.

 • Schoolband

De schoolband treedt op bij verschillende activiteiten van de school en doet jaarlijks mee aan de Battle of Q-Bands in Luxor Live

 • Schoolorkest
  Het schoolorkest verzorgt live de muziek bij grote schoolvoorstelling  en treedt op bij verschillende activiteiten van de school