Nieuws

 

Van de rector

Van de rector

In het zicht van de haven….

Meer stond er niet in het App-bericht dat ik dit weekend kreeg van één van de afdelingsleiders. Meer hoefde ook niet. De boodschap was duidelijk. Met nog drie werkdagen te gaan had hij last van ‘coronagerelateerde’ klachten. En weer drie dagen later was ik zelf aan de beurt.

Juist omdat we hebben geprobeerd alles zo veilig mogelijk te organiseren, kwam het bericht hard aan. Het aantal leerlingen en collega’s dat besmet raakte, was beperkt maar het virus vond toch een opening. ‘Waar klaag je over?’ spreek ik mezelf moed in. Gezeten op het opklapbed, in de kamer waar ik mijn isolatie moet uitzitten. Vooralsnog zijn het symptomen van een behoorlijke griep, dus geen gezeur. Velen van u hebben in de familie erger meegemaakt.

Aan het eind van de dag spreek ik met de medewerkers van het GGD-scholenteam over de nieuwe gevallen. Hoewel ik ze nog nooit heb gezien, zijn het bekenden van me geworden; Wendy, Vanessa en Jessy (schrijf je dat zo)? En nu staat plotseling mijn eigen naam op de lijst. Hij wordt met mij gedeeld, want daar heb ik zelf toestemming voor gegeven bij het bron- en contactonderzoek. Er mag gelachen worden.

We gaan de vakantie in. Hopelijk neemt het aantal besmettingen af en word ik beter. Dat wens ik ook toe aan de leerlingen die positief hebben getest, maar zeker ook aan de ouders en grootouders die zich zorgen maken en wachten op het verlossende vaccin. Al met al mogen we trots zijn op de manier waarom we samen (leerlingen, collega’s en ouders) elkaar hebben gesteund de afgelopen tien maanden en het onderwijs samen vorm hebben gegeven.

Het maakt dat ik met veel vertrouwen kijk naar het komende kalenderjaar.

Maar eerst wens ik iedereen een vakantie met zo min mogelijk zorgen.

Niels van der Graaff
Rector Beekdal Lyceum

 

InDifferent

InDifferent

Diversiteit, inclusie en respect op school

Afgelopen vrijdag, 11 december, kleurde het Beekdal Lyceum paars. Niet alleen door de posters, vlaggetjes en spandoeken waarmee de school was versierd maar ook door de paarse kleding die leerlingen droegen op deze Paarse Vrijdag.

De actiedag, om aan te geven dat iedereen op school zichzelf moet kunnen zijn, dat niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is of op wie die verliefd wordt, werd georganiseerd door Beekdaljongeren die zich hebben gegroepeerd onder de naam InDifferent.

Respect
InDifferent is een community van leerlingen en docenten op verschillende middelbare scholen in Arnhem. Het doel is om diversiteit, inclusie en respect op scholen op een leuke manier bespreekbaar te maken zodat een tolerantere sfeer wordt bevorderd. Ook wil InDifferent onderling contact tussen leerlingen en een positieve sociale omgeving stimuleren.

Veilige en prettige omgeving
De InDifferent-groep op het Beekdal Lyceum bestaat vooralsnog uit tien leerlingen en een docent. Zij komen elke drie weken bijeen en bespreken dan actuele maatschappelijke en persoonlijke vraagstukken met betrekking tot diversiteit en respect op school. Zij willen de school tot een veilige en prettige omgeving maken waar iedereen mag zijn zoals hij of zij is. 

Dorenweerd College
InDiffeent is anderhalf jaar geleden opgericht op het Dorenweerd College. In korte tijd groeide de groep uit tot meer dan 80 leerlingen en bleek het een positief effect te hebben op zowel individuele leerlingen als de sfeer in de school. Daarom heeft InDifferent besloten om een stichting te worden die met alle scholen in de regio Arnhem wil samenwerken. 

Alle Arnhemse scholen
Inmiddels zijn er – naast het Beekdal  Lyceum - ook op het Montessori College en het Stedelijk Gymnasium InDifferent-groepen opgestart. En als het aan burgemeester Marcouch ligt doen alle Arnhemse scholen binnenkort mee. 

Activiteiten
Om leerlingen van de deelnemende scholen met elkaar in contact te brengen organiseert InDifferent een uitgebreid programma aan activiteiten, in samenwerking met verschillende Arnhemse culturele instellingen. Verschillende keren per maand kunnen deelnemers gratis of voor een klein bedrag deelnemen aan uiteenlopende activiteiten, waarbij kunst, taal en de ontmoeting tussen leerlingen centraal staat.

Meer informatie is te vinden op InDifferent.nl.
Contactpersoon voor InDifferent op het Beekdal is Lobke Koster Oosterbaan, docent Engels. 

 

Philibert van den Bosch stopt

Philibert van den Bosch stopt

Duizenden leerlingen in 42 jaar

Muziekdocent Philibert van den Bosch heeft het Beekdal Lyceum laten weten aan het eind van dit schooljaar vervroegd met pensioen te willen gaan. Uiteraard respecteert de school die wens.

Vanwege serieuze knieklachten en beperking in zijn bewegen werd Van den Bosch vorige schooljaar bij zijn lessen muziek al ondersteund door een klassenassistent. De conditie van zijn knie is inmiddels dusdanig verslechtert dat een knieoperatie onvermijdelijk is. 

Eerder met pensioen 
Door een operatie zal hij langere tijd uit de roulatie zijn en de periode daarna tot aan zijn pensionering zou niet lang meer zijn. In plaats van een langdurig ziekteverzuim heeft Philibert gekozen voor de optie om eerder met pensioen te gaan.

Perspectief
Ook de coronacrisis heeft meegespeeld in zijn beslissing. Bij Philibert werd duidelijk dat hij het perspectief mist om in deze situatie de muzieklessen zo in te richten zoals hij dat zou willen en altijd heeft gedaan.

Coaching
Philibert is bij de start van het schooljaar al gestopt met het geven van lessen muziek. In plaatst daarvan coacht hij nu collega’s en ontwikkelt hij lesmateriaal voor muziek. Zijn werkzaamheden als sectievoorzitter muziek heeft hij inmiddels overgedragen aan collega Ewout Dercksen.

42 Jaar
Op 1 juni a.s. zal Philibert officieel uit dienst treden. Het Beekdal wil hem nu alvast bedanken voor de talloze mooie lessen muziek aan duizenden leerlingen in de afgelopen 42 jaar.

We zullen aan het einde van het schooljaar - zodra de situatie dit toelaat - uiteraard op gepaste wijze afscheid nemen van Philibert.

Foto's: Guus Madern

 

Aanmelden voor vervolgopleidingen

Aanmelden voor vervolgopleidingen

Examenklassers let op!

Het decanaat van het Beekdal Lyceum zet nog even wat belangrijke zaken rondom vervolgopleiding hoger onderwijs op een rijtje. 

Aanmelden kan voor vier opleidingen, waarvan twee met decentrale selectie. Na inschrijving kan er nog gewijzigd worden. 

Decentrale selectie 
Het is verstandig om te controleren of de opleiding een decentrale selectie heeft. Check daarvoor het  Overzicht van opleidingen met een numerus fixus 2021-2022 

Numerus fixus-opleidingen
Aanmelden voor numerus fixus-opleidingen doe je via Studielink, vóór 15 januari a.s. Dat kan voor maximaal 2 opleidingen. Let op: fysiotherapie, verloskunde, mondzorgkunde, geneeskunde, tandheelkunde kunnen maar op één onderwijsinstelling!

Decentrale selectie 
Raadpleeg de site van de opleiding om te zien waaruit de decentrale selectie bestaat? Als er cijfers gevraagd worden ga je naar je decaan of stuurt haar een mail. Zij zorgt ervoor dat de administratie een gewaarmerkte uitdraai maakt.
 
Opleidingen met aanvullende eisen (kunst, sport)
Via Studielink kun je je ook aanmelden voor audities, keuringen etc. Raadpleeg daarvoor de website van de opleiding! Wanneer je bent aangenomen voor de opleiding dan kun je je aanmelden via studielink.

Aanmelden voor ‘andere’ opleidingen
Ook dit moet via Studielink en dan vóór 1 mei a.s. Daarna volgt een studiekeuzecheck.
Om te zien waar die uit bestaat kun je de website van de betreffende opleiding raadplegen.

Studiekeuzespecial
De leerlingen zijn geïnformeerd op school door de decaan. Er is een boekje ‘Je diploma en dan’ uitgedeeld, waarin alle belangrijke info is na te lezen. Mocht het boekje nog niet in je bezit zijn dan is deze  Studiekeuzespecial een goed alternatief.

Itslearning
Op de Itslearning-pagina ‘Decanaat h/v’ staat een Powerpoint voor de leerlingen met alle benodigde informatie. Ook de online keuzegids is een handige tool voor het vergelijken van studies.

Meer weten?
Mochten er nog vragen zijn, dan kun je terecht bij de decanen:

Theme picker