Nieuws

 

Alcohol, drugs & pubers

Alcohol, drugs & pubers

Informatieavond door Iriszorg

De laatste tijd ontvangen wij signalen aangaande het gebruik van softdrugs waar leerlingen van het Beekdal Lyceum bij betrokken zouden zijn. Die signalen baren ons zorgen. Het Beekdal Lyceum wil een veilige omgeving bieden voor alle leerlingen en daar passen drugs absoluut niet bij.
 
Heeft u als ouder(s)/verzorger(s) ook redenen om zich zorgen te maken over uw kind bij dit onderwerp of hoort u anderen signalen? Dan stellen wij het op prijs als u dit deelt met de mentor, leerlingbegeleider of afdelingsleider.
 
Iriszorg
Op dinsdag 29 januari organiseren we samen met Iriszorg een informatieavond over alcohol, drugs en pubers. Deze avond begint om 19:30 uur en vindt plaats in het Beekdal Theater. U bent van harte welkom.

Aanmelden
U kunt zich voor deze informatieavond aanmelden via de speciale inschrijfpagina op de Beekdal website.
 
Protocol
Om in grensoverschrijdende situaties zoals het gebruik van alcohol en drugs planmatig, verstandig, eenduidig en consequent te kunnen handelen, is een houvast belangrijk. Om die reden hebben we het Protocol alcohol en drugs. Het protocol bevat afspraken die ingezet kunnen worden bij het afhandelen van gedrag omtrent het gebruik van alcohol en drugs.
 
Bespreken
De komende weken zullen mentoren de tijd nemen om met hun klas het onderwerp alcohol en drugs te bespreken en bij leerlingen te benadrukken dat zij altijd bij hun mentor of de leerlingbegeleider terecht kunnen voor een gesprek of hulp.
 
De schoolleiding


 

Deelakkoord Talent gepresenteerd

Deelakkoord Talent gepresenteerd

Beekdal Lyceum onderwijspartner

Afgelopen dinsdag is  - voorafgaand aan het Gelders Sportgala -  het ‘Deelakkoord Talent’, onderdeel van het Gelders Sportakkoord, feestelijk gepresenteerd. Dit gebeurde in bijzijn van minister Bruins en gedeputeerde Jan Markink van de provincie Gelderland. Meer dan vijftig partnerorganisaties, waaronder het Beekdal Lyceum, ondersteunen en tekenden het deelakkoord. Topsport Gelderland is initiator van het Deelakkoord Talent. 

Organisaties uit het bedrijfsleven, onderwijs, de overheid, sport en zorg ondertekenden eerder al het Gelders Sportakkoord. Daarin streven zij samen naar het creëren van een goed sportklimaat binnen de provincie. Het Deelakkoord Talent maakt daar nu een integraal onderdeel van uit. 

Deelakkoord Talent
Met het deelakkoord wordt gestreefd wordt naar een optimale ontwikkelomgeving voor het talent van ieder Gelders kind. De bij het Deelakkoord Talent aangesloten partijen zetten zich allemaal al in voor Gelders sporttalent en zullen dit in de toekomst blijven doen, waar mogelijk in samenwerking met elkaar. 

Gelders Sportakkoord
Met sport halen we het beste en het mooiste uit Gelderland. Door kracht, kennis en inzet met elkaar te bundelen, ontstaat een vitale, sportieve en aantrekkelijke Gelderse sportregio. Een goed sportklimaat maak je samen. Daarom werd begin 2017 het Gelders Sportakkoord door meer dan honderd organisaties ondertekend. Daarmee hebben zij elkaar geïnspireerd en uitgedaagd om hun ambities, zoals vastgelegd in het Sportakkoord, de komende jaren te realiseren. Waar mogelijk in samenwerking met elkaar.


Topsport Gelderland voorzitter Onno Bieleman met gedeputeerde Jan Markink 

 

Vooropleiding Muziek ArtEZ Conservatorium

Vooropleiding Muziek ArtEZ Conservatorium

Informatie- en voorspeelavond op 24 januari a.s.

Gevoel voor muziek is aangeboren en manifesteert zich vaak al op jonge leeftijd. Als die drang naar musiceren onverminderd blijft, kan een vooropleiding heel wat voordelen bieden. Oók als je nog helemaal niet zeker weet of je later van muziek je werk wilt maken. 

Zeven muzikale talentvolle leerlingen van de Vooropleiding Muziek laten op donderdag 24 januari 2019 om 19:45 uur op het Thomas a Kempis horen en zien waar ze nu staan in hun muzikale ontwikkeling in de klassieke muziek, jazz & pop of mediamusic. 

Gevarieerd
Het wordt een zeer gevarieerd optreden met klassieke werken, bands, singer-songwriters en media music. De jongeren hebben, naast hun privélessen, theorieles van Linda Visser en ensemble les van Tom Hermens. Iedereen is welkom.

Informatiebijeenkomst 
Voorafgaand aan het voorspelen om 19:45 uur is er voor belangstellende leerlingen en hun ouders van 19:00-19:30 een informatiebijeenkomst over de vooropleiding. Op deze bijeenkomst wordt iedereen nader geïnformeerd over onder meer de opzet van de vooropleiding, de kosten en de toelatingsprocedure. Uiteraard is er ruimte voor vragen. 

Wilt u naar de bijeenkomst komen, stuur dan een mail naar: nelleke.verweij@kunstbedrijfarnhem.nl. Vermeld uw naam en het aantal personen. 

Klik hier voor meer informatie over de Vooropleiding Muziek. 

De vooropleiding is een samenwerking van: Kunstbedrijf Arnhem, ArtEZ Conservatorium, Beekdal Lyceum, Candea College, Dorenweerd College, Liemers College, Lyceum Elst, Montessori College Arnhem, Olympus College, Stedelijk Gymnasium Arnhem, Thomas a Kempis.

 

Kunst op de Koffie

Kunst op de Koffie

Expositie van leerlingenwerk op Beekdal

Aan het begin van dit schooljaar verzorgde de stichting Kunst op de Koffie een kick-off event voor de ckv-leerlingen van het Beekdal Lyceum. 

De opdracht die de leerlingen van 4 havo en 4 vwo bij die gelegenheid meekregen was om de persoonlijke band tussen een kunstwerk en zijn/haar eigenaar te onderzoeken en deze vervolgens vast te leggen in een foto met een begeleidende tekst. Als ondersteuning voor het project kregen de leerlingen extra les in interviewen en fotografie.

Expositie
De eindresultaten van het project zijn deze maand (maar ook nog in januari) te zien op de raampanelen van het atrium en de trappenhuizen van het Beekdal Lyceum en zeker de moeite waard om te gaan bekijken. 

Kalender
De stichting Kunst op de Koffie voerde het project ook zelf uit en liet dat uitmonden in de speciale kunstkalender 'Kunst uit je Hart'. Op de kalender vertellen ruim vijftig Arnhemmers, van jong tot oud, over hun persoonlijke band met een kunstwerk. Wat betekent het voor ze? Wat roept het op? Waar raakt het recht in het hart? 

Presentatie
Op 24 november werd de kalender in Theater aan de Rijn gepresenteerd tijdens Kunst uit je Hart LIVE . Ook het Beekdal was daarbij betrokken. Breght Rijkse & Floor Zoetmulder gaven een humoristische en scherpe toelichting op het werk dat zij voor het project op het Beekdal maakten. 


Breght Rijkse presenteert zijn werk tijdens Kunst uit je Hart in Theater aan de Rijn 

Cadeau
Nog op zoek naar een cadeau voor de feestdagen? Klik hier om de bijzondere kalender Kunst uit je Hart 2019 online te bestellen. De kalender is ook verkrijgbaar bij Het Colofon en Hijman Ongerijmd in Arnhem, en bij Jansen & De Feijter in Velp.

 

Liefdesverklaring aan Lois Abbingh

Liefdesverklaring aan Lois Abbingh

Column door Gerben Engelen

Met een zinderend schot in de laatste seconde van de wedstrijd tegen Spanje zorgde oud-Beekdalster Lois Abbingh er op 3 december voor dat de Oranje handbalvrouwen doorgaan naar de volgende ronde op het EK in Frankrijk. Ook Handbal Inside-redacteur Gerben Engelen  -  eveneens oud-Beekdaller en inmiddels werkzaam voor de televisieproducent​ van Ziggo Sport -  was maandagavond na de buzzerbeater van Lois Abbingh door het dolle heen. Het hart van de journalist heeft wel vaker een sprongetje gemaakt door toedoen van de international. Een ode aan de schutter van Oranje.

Liefdesverklaring
Het is het begin van het schooljaar 2008/2009. ‘Viva la Vida’ van Coldplay staat op nummer één in de Nederlandse top-40. Ik zit in het laatste jaar van de HAVO. Die opleiding volg ik aan het Arnhemse Beekdal Lyceum. Niet alleen omdat die school toevallig in mijn geboortestad staat, maar vooral ook omdat het Beekdal Lyceum topsporters extra ondersteuning biedt (en ik in die tijd op redelijk niveau sportte).
Zo kwam het dat ik bij, onder meer, voetballers Davy Pröpper en Marco van Ginkel, tennisster Richel Hogenkamp, badmintonster Selena Piek en volleybalster Kirsten Knip op school zat. Het Beekdal Lyceum was ook de school waar de dames van de HandbalAcademie hun opleiding volgden. Stuk voor stuk leuke meiden en niet onaantrekkelijk bovendien.

Hoge woord
Nu was (en ben) ik wel vaker snel verliefd, maar dit was anders. Het is misschien makkelijk om te denken dat ik zou zijn gevallen voor Tess Wester (die overigens wel bij mij op school zat) of Estavana Polman (die zat dan weer niet bij mij op school), wat overigens volkomen begrijpelijk zou zijn geweest. Toch had ik maar oog voor één handbalster.
Haar naam: Lois. Lois Abbingh uit Groningen. Zo! Het hoge woord is eruit! Lois begon met handballen bij V&S in haar geboortestad. Daarna daalde ze af naar Emmen om te gaan spelen bij E&O. In de tussentijd ontwikkelde ze zich verder op Papendal. Tuurlijk, ik was weleens vaker verliefd geweest op een meisje, maar dit was anders.

Een glimp
Ik zou nu kunnen zeggen dat ik viel voor haar intellect (Lois zat op het VWO en spreekt vloeiend Duits en Frans). Dat is ook deels waar. Eerlijk toegegeven, haar verschijning speelde ook mee. Eigenlijk is alles mooi aan Lois. De manier waarop ze de trap opliep was al mooier dan de rest van de school. Tijdens elke pauze hoopte ik een glimp op te vangen. In principe heb ik niks met dames die tatoeages hebben, maar bij Lois staat zelfs dat goed.
Wanneer de bel voor de pauze ging, sprintte ik naar de ruimte waar alle topsporters bij elkaar kwamen om hun boterham te eten. Wie weet was er nog wel een plekje vrij in de buurt van Lois. Na schooltijd eenmaal aangekomen op Papendal liep ik altijd even langs de hal waar de handbalsters trainden. Zo trok het laatste jaar op de middelbare school in vogelvlucht aan mij voorbij. Aan het einde van het schooljaar haalde ik mijn diploma.

Portie Lois
Natuurlijk was ik blij dat een nieuwe fase in mijn leven begon. Ik ging studeren, maar op de hogeschool waar ik terechtkwam liep niemand die ook maar enigszins in de buurt kon komen van Lois. Inmiddels speelde Lois bij VfL Oldenburg. In 2011 was ze terug in Nederland om met Jong Oranje het Europees Kampioenschap te spelen. Nederland eindigde als tweede, maar Lois werd wel mooi topscorer van het toernooi!
Lois ging van Oldenburg via Roemenië naar modehoofdstad Parijs. Een stad die Lois qua grandeur – om maar eens een goed Nederlands woord te gebruiken – paste als een jas. Inmiddels speelt Lois bij de Russische topclub Rostov Don. Ik ben na mijn opleiding gaan werken als (handbal)redacteur bij Southfields. Op die manier ben ik de laatste jaren verzekerd van mijn vaste portie Lois. Inmiddels staat Davina Michelle op nummer een in de top-40. Haar lied ‘Duurt te lang’ geldt voor ieder moment dat ik Lois niet in actie kan zien!

Door: Gerben Engelen

Bron: www.handbalinside.nl