Cultuurklassen

Wat is een cultuurklas? ‘Wil jij je talenten ontwikkelen, creatief zijn, ruimte krijgen voor eigen initiatieven, je dromen waarmaken? Dan is de cultuurklas zeker iets voor jou! In de cultuurklas ben je namelijk wel zeven uur in de week kunstzinnig bezig.’

Meer kunstvakken ‘In de cultuurklassen heb je meer uren beeldende vorming, drama en muziek. Je krijgt bij deze kunstvakken veel verschillende technieken aangeleerd. Zo leer je jezelf te presenteren op het podium en je moet regelmatig zelf creatieve oplossingen bedenken. Je hoeft echt niet alles in één keer goed te doen, maar je moet wel altijd doorgaan om te ontdekken dat er steeds weer nieuwe oplossingen zijn!’

Excursies & workshops ‘Bij cultuur krijg je, naast de lessen op school, excursies of workshops die te maken hebben met de  kunstvakken van school. Tijdens die excursies of workshops leer je zaken die op school niet direct aan bod komen, zoals etsen of een Stop Motion-filmpje maken. Het eerste jaar sluiten we af met een speciale theaterfilmdag. Je maakt dan een film waar je zelf een belangrijke rol in speelt.’

Lees hieronder verder voor het programma van cultuur voor leerjaar 1, 2 en 3.

Programma


Cultuurklas 1

 • 2 uur drama, 2 uur muziek, 3 uur beeldende vorming per week.
   
 • Kennismakingsdag cultuur

Een LipDub maken door de school heen met alle eerstejaarsleerlingen cultuur.

 • Regie-project 

‘Leren van elkaar’: Leerlingen 5 h/v met het vak kunst-drama in het profiel regisseren jou als eerstejaarsleerlingen. Een hele dag repeteren en ’s avonds optreden in de theaterzaal voor publiek.

 • Multimedia workshops

- Stop-Motion; foto's vormen een animatiefilm
- Stille film; denk aan Charlie Chaplin slapstick films

 • Museum voor Beeld en Geluid

Een kijkje achter de schermen van de radio en televisie. Zien hoe de media zich hebben ontwikkeld. Zelf het nieuws presenteren of een eigen radioprogramma of soapscène maken. 

 • Theater Filmdag

Zelf acteren en filmen. Vooraf kiezen jullie een genre: thriller, detective, (fake) documentaire of commercial. Aan het einde van de dag gaan alle filmpjes in première. De drie beste filmpjes winnen een Oscar. 

 • Romeo & Julia 

Beekweek 2 staat in het teken van Rome & Julia. Alle eerstejaars leerlingen  - cultuur, dans, sport en topsport -  maken samen de voorstelling Romeo & Julia. Op maandagochtend wordt er gestart met het project en op donderdagavond zijn er vier voorstellingen waarin je optreedt. Een waar spektakel!
 

Cultuurklas 2

 • 2 uur drama, 2 uur muziek, 2 uur beeldende vorming per week.
   
 • Excursie Maastricht

- Bezoek aan het Bonnefanten Museum
- Grotten Pietersberg
- Locatiefilm maken op een van de 20 bijzondere plekken van Maastricht

 • Excursie Amsterdam

- Bezoek aan het Rembrandthuis met een workshop etsen
- FOAM: Fotografiemuseum Amsterdam en workshop toekomstdromen

 • Excursie Rotterdam
  - iPad Filmfestival:  zelf een filmtrailer maken
  - RO-Theater of Scapino ballet – workshop
   
 • Urban Dance video-project

Groepjes maken een videodansclip gebaseerd op een genre uit de Urban Dance cultuur.


Cultuurklas 3

 • 1 uur drama, 1 uur muziek, 1 uur beeldende vorming per week.
   
 • Muziek Theater​

In een periode van tien weken, twee uur per week, maak je samen met anderen een Muziek Theatervoorstelling in de Talent Werkplaats. Je kunt je specialiseren in muziek, theater of theatervormgeving. Deze voorstelling wordt opgevoerd voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Naast het ontwikkelen van je talent, leer je hier ook multidisciplinair te werken en samen de verantwoordelijkheid te nemen voor een productie.

 • Afsluitende activiteit

Omdat in het derde jaar het cultuurprofiel wordt afgesloten, wordt elk jaar gezocht naar een passende afsluitende cultuur activiteit.


Algemeen 

 • KEC Festival
  In de eerste week van april presenteren alle examenkandidaten met een kunstvak in het profiel hun examenwerk. Zo kun je drie avonden komen kijken naar verschillende presentaties op het gebied van beeldende kunst, muziek en theater
   
 • Schoolvoorstelling

Op het Beekdal wordt elk jaar een grote schoolvoorstelling uitgebracht i.s.m. het schoolorkest. Voor de voorstelling wordt elk jaar auditie gehouden. Als je een instrument behoorlijk kunt spelen kun je een plek krijgen in het schoolorkest. Voor de zang worden ook audities gehouden.

 • Leerlingen Cultuurraad

Vanaf leerjaar 2 kun je je aanmelden voor de Cultuurraad. Hier wordt het activiteitenprogramma en de nieuwe initiatieven besproken. Daarnaast is de Cultuurraad mede verantwoordelijk voor een aantal kunstzinnige initiatieven, zoals met Sinterklaas, kerst, Valentijnsdag, jurering Open Podium, Q-Night en het leveren van cultuurbijdragen voor de schoolkrant  Twee leerlingen van de Cultuurraad hebben zitting in de Leerlingenraad.

 • Schoolband

De schoolband treedt op bij verschillende activiteiten van de school en doet jaarlijks mee aan de Battle of Q-Bands in Luxor Live.

 • Schoolorkest
  Het schoolorkest verzorgt live de muziek bij grote schoolvoorstelling  en treedt op bij verschillende activiteiten van de school.

 

 

Op het Beekdal kan ik mijn creativiteit kwijt!
Mo cultuurklas

Op de basisschool hield ik al van ‘cultuur-dingen’: tekenen, schilderen, muziek en dans. Door de positieve verhalen – van mijn zus – over de cultuurvakken op het Beekdal Lyceum, wist ik zeker dat deze school ook bij mij zou passen. Ik wil heel graag  modeontwerpster worden. Het niveau van de cultuurvakken hier op school is ook echt waar ik op had gehoopt. Ik voel ik me hier op het Beekdal heel erg thuis. Ik ben mezelf gebleven en meer gaan stralen. Dat komt ook door mijn cultuurklas waarin erg leuke
mensen zitten bij wie ik me op mijn gemak voel. Ik durf hier te laten zien wie ik ben.