Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over het Beekdal Lyceum. Kun je daar geen antwoord vinden op je vraag? Mail dan naar info@beekdallyceum.nl of stuur ons een WhatsApp bericht.
Vanwege de coronamaatregelen gaat ons Open Huis 2022 op 5 februari niet door. Dat vinden we heel jammer want we hadden je daar graag ontmoet om onze school te laten zien. Gelukkig hebben we een alternatief:
Kom kijken op het Beekdal op woensdag 23 februari.
Bekijk onze nieuwste filmpjes:
Groep 8-ers kunnen 23 februari langskomen op het Beekdal bij Kom kijken op het Beekdal om het Beekdal toch te ervaren. Goed nieuws dus! Binnen de huidige maatregelen kunnen we alleen nog leerlingen verwelkomen (en nog geen ouders).
Dat kan zeker! Kijk de webinars hier terug!
Dinsdag 25 januari zijn nieuwe versoepelingen ingegaan. Voor open dagen is nog niet precies duidelijk wat dit betekent, behalve dat ouders bijv. nog niet op school mogen komen en kleine groepjes kinderen wel. Met de scholen in de buurt zijn we nu in overleg om een goed alternatief te organiseren om zoveel mogelijk kinderen de gelegenheid te geven om onze scholen te komen bezoeken. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.
Op elke school wordt helaas wel eens gepest. Leerlingen die op het Beekdal zitten geven wel aan dat het Beekdal een veilige school is. Veiliger dan vergelijkbare scholen. Zo valt te lezen op www.scholenopdekaart.nl. Het is belangrijk dat als je gepest wordt, je dit altijd kunt melden zodat we daar wat aan kunnen doen. De mentor speelt hierin een belangrijke rol. Wil je meer weten over wat we precies doen bij pesten? Bekijk dan het pestprotocol.
Het Beekdal heeft een schitterend theater. Er zijn 123 stoelen. We gebruiken het voor dansvoorstellingen, schoolvoorstellingen, muziektheater, informatie-avonden en andere activiteiten.
Wat het Beekdal echt uniek maakt is dat iedere leerling vanaf de eerste klas sport & cultuurvakken krijgt. Als sporter krijg je 6 uur LO en daarbij 3 uren cultuur bestaande uit beeldende vorming, drama en muziek. Als cultuur-leerling krijg je 2 uur drama, 2 uur beeldende vorming, 2 uur muziek en daarbij 2 uur LO.
Verder kun je op het Beekdal in je eigen tempo doorstromen naar het niveau dat het beste bij je past. Ben je na 1 jaar al klaar voor het vwo? Dan stroom je dan door naar 2-vwo. Weet je na het 2e jaar nog niet goed wat het beste past? Dan kun je in de 3e klas ook nog havo-vwo doen. Vanaf de 4e klas zit iedereen op z'n plek.
Het Beekdal is een grote school die klein aanvoelt. Je kunt er in 1 van onze 3 studio's rustig muziek maken met je vrienden, geconcentreerd werken in onze stilteruimte of lekker chillen op een van de vele rustige plekjes in ons gebouw.
Op het Beekdal gebruiken we af en toe computers en laptops, maar niet iedere les. Het is zonde als je daar speciaal een laptop voor koopt die je dan telkens mee moet nemen. Je kunt daarom op het Beekdal gebruik maken van de laptops van school. Als je er eentje nodig hebt, krijg je die van je vakdocent. Wil je na schooltijd rustig even werken op een computer? We hebben computers in ons open leercentrum en we hebben Macs als je bijvoorbeeld een keer wilt Photoshoppen in het beeldende vorming-lokaal.
Op het Beekdal krijg je aan het begin van het jaar 1 boekenpakket. Je krijgt ook een kluisje. Je kunt je boeken thuis of op school bewaren in het kluisje.
Bij het Beekdal kun je veel verschillende combinaties van vakken en profielen kiezen. Dat maakt het Beekdal echt bijzonder. Wil je weten welke vakken precies? Bekijk dan de profielkeuzeboekjes eens onder de kopjes havo en vwo op deze pagina.
Om op het Beekdal te worden toegelaten heb je een van de volgende adviezen nodig:
Op de middelbare school noemen we de mensen die lesgeven docenten. De docent spreekt of hoe hij/zij graag aangesproken wil worden. Sommige docenten noem je bij voornaam en andere noem je bij de achternaam of meneer/mevrouw.
Docenten doen hun best om aan het begin van het schooljaar alle namen van de leerlingen uit hun hoofd te leren. Al heel snel word je dus aangesproken met je voornaam.
In het begin van het schooljaar heeft iedereen in de klas een vaste plek. Daardoor wen je zelf snel en kunnen docenten je naam extra snel leren. Je zit vaak 2 aan 2 of 4 aan 4. In sommige lokalen worden groepjes gemaakt zoals bij beeldende vorming. Bij vakken zoals LO, drama, muziek en techniek zit je eigenlijk nooit aan tafel omdat je altijd lekker bezig bent.
Iedereen met een havo, havo-vwo of vwo advies die zich inschrijft voor 21 maart krijgt gegarandeerd een plekje op het Beekdal. Normaal gezien hebben we ongeveer 7 eerste klassen. Dat kunnen er ook 8 worden. Het Beekdal werkt niet met loting.
Op het Beekdal dansen we af en toe. Of je nu sport of cultuur hebt gekozen. Op het Beekdal hebben we ook een groepje bijzonder leerlingen. Zij doen de voorlopleiding dans bij ArtEZ. Zij dansen iedere dag op school in een van de 2 danszalen. Vaak worden zij live begeleid door een pianist.
Het Beekdal werkt samen met Vitesse en met NOC-NSF. Iedereen die sporten leuk vindt, is natuurlijk van harte welkom op het Beekdal! Ben je nu zo goed dat je iedere dag moet trainen en vaak ook tijdens schooltijd? Dan maken we een speciaal programma voor jou vanuit onze afdeling Topsport, Dans & Muziek. De voorwaarde die de overheid daaraan stelt is dat je een topsport status hebt. Die krijg je via je vereniging.
Op scholenopdekaart.nl vind je onderaan een kaartje waarop je precies kunt zien waar de leerlingen van het Beekdal vandaan komen. Wat opvalt is dat kinderen uit heel Nederland komen. Dat heeft te maken met onze topsport & dansafdeling.
Bij de muziekles leer je te spelen op de volgende instrumenten:
We spelen vooral popmuziek. Vind je het leuk om met je eigen instrument te komen spelen? Dan kun je in het schoolorkest gaan spelen. Je maakt dan elk jaar live muziek bij de schoolvoorstelling.
Vind je ICT interessant? Je kunt op het Beekdal vanaf het eerste jaar bij techniek helemaal los gaan met programmeren. Bij muziek kun je ook op de computer je eigen muziek componeren en bij beeldende vorming kun je bijv. ontwerpen met een van de Macs. Wil je nu verder? Dan kun je in de bovenbouw kiezen voor het vak informatica. Je volgt dit vak bij de Q-Highschool
In zowel sport als cultuurvakken kun je op het Beekdal examen doen. Bij sport kies je dan in de bovenbouw voor het vak bewegen, sport & maatschappij (bsm). Je leert dan bijv. een eigen sporttoernooi te organiseren.
De meeste leerlingen zitten 2 jaar in een havo-vwo klas. Daarna stromen ze uit op havo of vwo. In de havo-vwo klassen werk je met een havo-vwo boek. De lesstof wordt uitgelegd op vwo-niveau en je krijgt een cijfer op vwo-niveau. Van je vakdocent en je mentor krijg je feedback op je eigen niveau. Wil je naar het vwo? Dan krijg je van je vakdocent te horen wat je nog kunt leren om naar het vwo te kunnen.
Als er een les uitvalt dan wordt die les in klas 1 en 2 altijd opgevangen door een invaller. Je gaat dan meestal zelfstandig rustig werken of leest een boek. Als een les voor langere tijd uitvalt, dan krijg je een vervangende vakdocent. Je hebt de eerste 2 jaren op het Beekdal dus geen tussenuren.
Vanaf het 3e jaar kan dat wel voorkomen. Je kunt dan rustig op school werken of binnen of buiten chillen.
Op het Beekdal mag je je telefoon gebruiken in de pauzes. Veel leerlingen kletsen dan met elkaar of doen een spelletje. In de klas berg je je telefoon op in een telefoontas. Daardoor kun je ongestoord deelnemen aan de les. Soms mag je je telefoon gebruiken in de les. Bijvoorbeeld bij een quizje. Je telefoon is ook handig, want je vindt er je huiswerk en je actuele rooster op. We hebben zelfs een eigen Beekdal app.
Bij de klassenindeling zorgen we er in principe voor dat tweelingen niet bij elkaar worden ingedeeld in dezelfde klas. Het doel is om snel nieuwe vrienden te maken en dat lukt ook heel goed op onze school.
Op 23 februari kun je onze school komen bekijken? Kun je niet wachten? Bekijken dan onze school alvast in deze video:
Met een dyslexieverklaring kunnen leerlingen toetstijdverlenging krijgen. We begeleiden leerlingen met dyslexie ook om hen te helpen om beter om te leren gaan met dyslexie. Heb je dyslexie? Dan bespreken we dat altijd even zodat we kunnen afspreken hoe je wil dat we daarmee omgaan. Bij toetsen mag je deze bijvoorbeeld ook op een computer maken als je dat fijn vindt. Je kunt teksten ook laten voorlezen door een computer.
Bernhardlaan 49 6824 LE Arnhem Telefoon 026 320 98 20 info@beekdallyceum.nl
Het Beekdal Lyceumis onderdeel van Quadraam | Gelderse Onderwijsgroep.