Externe Vooropleiding Muziek

Gezamenlijke vooropleiding van ArtEZ Conservatorium en Kunstbedrijf Arnhem in samenwerking met Beekdal Lyceum, Candea College, Dorenweerd College, Liemers College, Lyceum Elst, Montessori College Arnhem, Olympus College, Stedelijk Gymnasium Arnhem, Thomas a Kempis.

Gevoel voor muziek is aangeboren en manifesteert zich vaak al op jonge leeftijd. Als die drang naar musiceren onverminderd blijft, kan een vooropleiding je heel wat voordelen bieden. Oók als je nog helemaal niet zeker weet of je later van muziek je werk wilt maken. Het brengt je alweer veel verder dan een muziekschool en je kunt op een professionele manier kennismaken met muziekonderwijs. En als je daarna kiest voor een studie aan een conservatorium, ben je alvast optimaal voorbereid.

Aansluiting
Veel leerlingen bereiden zich al tijdens hun middelbare schooltijd voor op een studie aan het conservatorium. Meestal doen zij dat op een muziekschool of bij een privédocent. Conservatorium, muziekscholen, muziekdocenten en het voortgezet onderwijs opereren doorgaans onafhankelijk van elkaar, waardoor toekomstige conservatoriumstudenten aansluitproblemen kunnen ondervinden.

Samenwerkingsverband
Kunstbedrijf Arnhem, ArtEZ Conservatorium, Beekdal Lyceum, Candea College, Dorenweerd College, Liemers College, Lyceum Elst, Montessori College Arnhem, Olympus College, Stedelijk Gymnasium Arnhem, Thomas a Kempis, zijn daarom een samenwerkingsverband aangegaan in de vorm van een gezamenlijke externe vooropleiding.

Voorbereiding op muziekstudie
In de vooropleiding krijgen getalenteerde en gemotiveerde jongeren de kans om hun talent te ontwikkelen, te ontdekken wat hun mogelijkheden zijn en zich voor te bereiden op een auditie voor een conservatoriumopleiding. Inschrijving is mogelijk voor zowel Klassieke muziek, Jazz & Pop, Docent Muziek, Muziektherapie, Media Music en Muziektheater.

Inschrijving
Deelname voor J&P, Klassieke Muziek en MediaMusic staat open voor leerlingen vanaf het tweede of hogere leerjaar (niet eindexamenjaar). Deelname voor Docent Muziek, Muziektherapie en Muziektheater staat open voor leerlingen in latere leerjaren. Na inschrijving ontvangen de kandidaten een oproep voor een toelatingstest in de periode mei-juli. Wie deze test met goed gevolg aflegt, kan in schooljaar 2018-2019 met de vooropleiding beginnen.

Programma
De deelnemende leerlingen krijgen: gezamenlijke theorie en ensemble lessen, workshops, lessen van conservatoriumdocenten, een voorspeelavond en werkdagen op ArtEZ met alle vooropleiding disciplines bij elkaar. De leerlingen houden daarnaast hun eigen (privé) docent voor vocale en instrumentale lessen.

Nelleke Verweij
Coördinator Talentontwikkeling