Aftrap project 'Holocaust'

Aftrap project 'Holocaust'

Op vrijdag 1 september trapten we binnen het Beekdal Lyceum voor de tweede keer het Holocaustproject af. Rector Niels van der Graaff, twee commissieleden van het Joods Monument Arnhem én de mentoren & leerlingen van het derde leerjaar gaven het startsein voor dit bijzondere onderwijsproject.

 

De symbolische koffer
In 2021 overhandigden twee leerlingen van het Thomas a Kempis College een koffer aan Lise van Klaveren en Gaby Taankink; toen nog tweedeklassers van het Beekdal Lyceum. De koffer staat symbool voor een bijzonder onderwijsproject rond de Jodenvervolging van toen en de wereld van nu. In de twee jaar dat het Beekdal Lyceum voortrekker is van het project, staat de koffer op een centrale plaats in het schoolgebouw. Op zijn sokkel staat een bordje met de tekst "Vergeet nimmer wat hen is aangedaan".

 

Een onderwijsproject dat verbindt
Met onder andere het lesboek “In de straten van Arnhem” gaan de leerlingen van het Beekdal aan de slag met het indrukwekkende thema 'De Holocaust'. 

"Het is bijzonder om te zien dat alle collega's, ieder binnen het eigen vakgebied, de lesstof koppelen aan dit onderwerp.", vertelt één van de docenten. "Omdat iedereen tegelijk bezig is met dit thema ontstaat er als vanzelf ook schoolbreed een extra gevoel van verbinding. We besteden aandacht aan de verschrikkelijke gebeurtenissen van toen, om daarvan te leren en herhaling te voorkomen. En verbinding is daarvoor de basis. Erg mooi om te zien dus."

 

Arnhem herdenkt
Op 12 november 2023 vindt de jaarlijkse herdenking plaats op de Jonas Daniël Meijerplaats/Kippenmarkt in Arnhem. Daar staat ook een gedenkteken voor de 1500 Joodse Arnhemmers die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De koffer komt ook hierin terug als symbool, naast een Thora-rol als verwijzing naar de Joodse traditie. 

Net als vorig jaar nemen de leerlingen van het Beekdal Lyceum het voortouw bij deze jaarlijkse herdenking, waarna zij de symbolische koffer overdragen aan het Olympus College. Zo zorgen we dat de "herdenkingsestafette" wordt voortgezet.