Nieuws

 

Beekdal Lyceum haalt ‘Enge Buur’ binnen

Beekdal Lyceum haalt ‘Enge Buur’ binnen

Michiel Bos muziekdocent op dé cultuurschool van Arnhem

Michiel Bos van het Arnhemse trio Enge Buren (ja, van Pizza Calzone) verruilde afgelopen jaar zijn theateroptredens voor het onderwijs. De muzikant is sinds enkele maanden de nieuwe muziekdocent op het Arnhemse Beekdal Lyceum.

Precies een jaar geleden stokte de afscheidstournee van Enge Buren op abrupte wijze door de coronacrisis en alle maatregelen die daarmee gepaard gingen. De tournee vol cabaret over ruim 25 jaar succesvol toeren langs allerlei podia zou nog één seizoen te zien zijn en dan BASTA! (De titel van de show). 

Voor Michiel Bos zou het einde van Enge Buren het begin vormen van iets nieuws. Hoewel ook weer niet helemaal. Afgestudeerd aan het Arnhemse conservatorium begon Bos ooit als muziekdocent in het onderwijs. Het Beekdal Lyceum wist de multi-instrumentalist al tijdens het afscheidsjaar van Enge Buren vast te leggen voor de muzieklessen in de speciale kunst- en cultuurklassen van de havo/vwo-school. 

“Enge Buren is muzikaal allesomvattend. Ik bespeel veel verschillende instrumenten en dat komt nu goed van pas. In de muzieklessen op het Beekdal leer ik, net als muziek collega Ewout Dercksen, leerlingen via een unieke methode in korte tijd veel verschillende instrumenten te bespelen. Daarnaast begeleid ik - samen met de dramadocenten - leerlingen uit de cultuurklassen bij het speciale muziektheater-programma. Geweldig om te doen”, aldus Bos. 

Corona
Net als Enge Buren heeft ook het Beekdal Lyceum in het afgelopen jaar te maken gehad met de coronamaatregelen. Maar nu de voortgezet onderwijs scholen sinds 3 maart weer open zijn zet de school gelijk weer vol in op zijn kunst- en cultuurprogramma met veel workshops.  

Speciale locaties 
De beperkingen door de anderhalve meter maatregelen weet de school creatief op te lossen. Voor de verschillende workshops zijn in Arnhem diverse locaties gevonden waar de gepaste afstand voor leerlingen bij workshops gewaarborgd kan worden.

Rembrandt
Dankzij de medewerking van Ad Hoc leegstandsbeheer en ROET Theater- en filmprojecten kunnen de brugklassers van de cultuurklassen binnenkort bezit nemen van het ruime en leegstaande Rembrandt Theater.  Na een workshop door een professionele filmer gaan de leerlingen er in groepjes een eigen film opnemen. Het bioscoopgebouw zal ook de plek vormen waar 2e jaars cultuurleerlingen - samen met dansdocenten van Studio 26 en studenten van RijnIJssel - Urban Dance-video’s gaan repeteren en opnemen.

Sint Jozefkerk
Op korte afstand van het eigen gebouw vond het Beekdal de vastgoedinvesteerders van de Sint Jozefkerk bereid om in het monumentale pand workshops te mogen houden. In de voormalige kerk en skatehal aan de Rosendaalseweg zullen leerlingen speciale drumworkshops gaan volgen. Niet op drumkits maar op plastic containers!

Meer workshops
Naast de locaties zoals de stadsbioscoop en de kerk wijkt het Beekdal ook uit naar de Jacobiberg en het Watermuseum. In het popcentrum gaan leerlingen onder leiding van DJ SMP leren ‘draaien’. In het Watermuseum gaan leerlingen aan de gang met slow-fashion, het op zorgvuldige en duurzame wijze ontwerpen en maken van kleding.

Kunst-en cultuurschool 
Michiel Bos is enthousiast over zijn nieuwe werkplek na 28 jaar Enge Buren. “Ik kan ook hier mijn muzikaliteit en creativiteit prima kwijt. Werken met jongeren is prachtig. We bieden leerlingen die voor kunst en cultuur kiezen niet alleen uniek muziekonderwijs maar ook een geweldig programma drama en beeldende vorming. Wat mij betreft is dit dé cultuurschool van Arnhem.” 

Foto's: Guus Madern                                                                                                                                                                                

LEES MEER: 'Elk weekend vrij zijn is ook wel prettig', Michiel van Enge Buren staat nu voor de klas

 

Theme picker