Nieuws

 

Docenten blikken terug op Holocaustherdenking

Docenten blikken terug op Holocaustherdenking

'Onze leerlingen maakten diepe indruk op de aanwezigen'

Normaal gesproken bruist het van het leven op de Jonas Daniël Meijerplaats in Arnhem, maar op zondagochtend 13 november 2022 kon je een speld horen vallen. Zo'n 250 aanwezigen herdachten hier de vijftienhonderd Joodse Arnhemmers die vermoord werden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met een aansluitende expositie in de Eusebiuskerk zetten Beekdal-leerlingen een bijzonder programma neer, dat diepe indruk maakte op de aanwezigen. Met docenten Jeanne Marie Spee en Rini Uden – die samen met rector Niels van der Graaff het Holocaustproject op het Beekdal Lyceum aanstuurden - blikken we terug. 

"Het weer was prachtig en de opkomst was groot", zegt Jeanne Marie, terugblikkend op zondag 13 november. "We kunnen dus spreken van een geslaagde dag." Daar is Rini het mee eens. "Toen ik thuiskwam en de herdenking nog eens overdacht, voelde ik een vorm van trots. Als schoolmeester geef ik het een 7,5. Volgend jaar doen we er nog een schepje bovenop!"

Onder de indruk 

Vier leerlingen van het Beekdal Lyceum droegen tijdens de herdenking een indrukwekkend gedicht op, dat de massamoord van een bevolkingsgroep beklemmend samenvatte. Na afloop kregen zij een groot applaus. Maar ook daarna, in de Eusebiuskerk, waren bezoekers onder de indruk van de werkstukken die de leerlingen tentoonstelden. "Ik hoorde een vader tegen zijn dochter zeggen dat zij trots mag zijn dat ze op het Beekdal zit, omdat wij zoveel aandacht besteden aan het onderwerp. Een groter compliment kun je als school niet krijgen", stelt Jeanne Marie. 

Expositie in de Eusebiuskerk

In de expositie in de Eusebiuskerk was er aandacht voor gedichten (Nederlands) en werkstukken (BV). Ook was er een dansvoorstelling te zien van leerlingen uit 5-havo en 6-vwo. In een expressieve dans tegen uitsluiting en geweld werd het beklemmende gevoel van de deportaties overgebracht op de bezoekers. "Het was prachtig!", laat Jeanne Marie weten. "Ik hoorde zeer positieve geluiden van de aanwezigen." In de expositie werd ook een korte film getoond, gemaakt door de Vitesse-leerlingen uit de topsportklassen. "Die film is wat mij betreft goud waard", vertelt Rini. "Zó knap gemaakt!"

Actueler dan ooit

"Ik denk dat iedere leerling van een Arnhemse school deze herdenking moet hebben meegemaakt", vertelt Rini. "Het past bij de vorming en opleiding van ieder kind. Het blijft je altijd bij. Daarbij is het goed om bij dit onderwerp stil te staan, zeker als je bedenkt wat er nu gaande is in Oekraïne. Wat tachtig jaar geleden is gebeurd, kan nog steeds gebeuren. We mogen dit niet vergeten." 

Verankeren

De herdenking van volgend jaar staat nu al op de agenda bij de docenten. "We willen voorkomen dat de aandacht rondom dit onderwerp wegvalt. Daarom zijn we op zoek naar mogelijkheden om het Holocaustproject te verankeren in de school", legt Rini uit. "In de toekomst hopen we alle vakken te betrekken bij dit project, zodat bijvoorbeeld ook muziek en drama een bijdrage leveren", voegt Jeanne Marie toe. 

Levend verhaal 

En dan is er nog het koffertje. "Die blijft op school staan tot de herdenking van volgend jaar", licht Jeanne Marie toe. "Zo blijft de Holocaust een levend verhaal, voor alle leerlingen."    
 

Theme picker