Mag ik WEL of NIET naar school?

Beslisboom 12+

Download hier de corona-beslisboom om te beoordelen of je wel of niet naar school mag komen. Heb je nog vragen naar aanleiding van de beslisboom? Kijk dan bij de meest gestelde vragen en antwoorden hieronder

Ik heb me laten testen en het blijkt dat ik niet besmet ben met het coronavirus. Ik heb nog wel klachten, zoals verkoudheid. Klopt het dat ik nu wel naar school mag komen?
Ja, als uit de test blijkt dat je geen corona hebt, mag je weer naar school komen. Ook als je nog klachten hebt. Zijn je klachten erger geworden of heb je nieuwe corona-gerelateerde klachten gekregen nadat je getest bent, blijf dan (opnieuw) thuis en laat je (opnieuw) testen.

Mijn kind zit op de middelbare school en is nog geen 13 jaar. Hij is verkouden, maar heeft geen koorts of benauwdheid. Mag hij dan met die snotneus wel naar school komen?
Nee, voor iedereen op de middelbare school gelden dezelfde regels. Je leeftijd doet er niet toe. Dus als je klachten hebt (zoals verkoudheidsklachten, hoesten, verhoging of koorts, benauwdheid en/of plotseling verlies van reuk/smaak) moet je thuisblijven.

Ik heb huisgenoten die koorts en/of benauwdheid hebben. Daarom moet ik ook thuisblijven. Mijn huisgenoten kunnen zich niet laten testen (omdat ze bijvoorbeeld jonger dan 13 zijn). Wat betekent dit voor mij?
Zodra iedereen binnen het huishouden 24 uur geen koorts en benauwdheid meer heeft, mag je weer naar school komen. Dus ook als er bijvoorbeeld een baby in huis is met koorts moet het hele huishouden thuisblijven totdat het kind 24 uur geen koorts meer heeft.

Mijn huisgenoot is op vakantie geweest naar een gebied waarvoor code oranje/rood geldt. Moet ik nu ook thuisblijven?
Nee, jij mag naar school komen. Jouw huisgenoot moet 10 dagen in quarantaine blijven en 1,5 meter afstand van jou houden. Krijgt jouw huisgenoot koorts of benauwdheid? Dan moet jij wel thuisblijven. Wil je hier meer over weten? Klik hier

Ik ben positief getest op het coronavirus, maar ik heb helemaal geen klachten. Hoe lang moet ik thuisblijven?
Je moet 72 uur (3 dagen) vanaf de testafname thuisblijven, omdat je besmettelijk kunt zijn voor anderen. Ook jouw huisgenoten moeten thuisblijven, omdat zij misschien door jou besmet zijn geraakt. Zo voorkomen zij dat zij anderen besmetten. Je mag direct uit isolatie als je tot 72 uur (3 dagen) na de testafname geen klachten hebt gekregen die passen bij het coronavirus. De GGD bespreekt met je wanneer dit is.

Mijn huisgenoot is positief getest op het coronavirus, terwijl hij geen klachten had. Wat betekent dit voor mij?
Je moet tot 72 uur (3 dagen) na het testen van je huisgenoot in thuisquarantaine blijven. Krijgt je positief geteste huisgenoot geen klachten in de 72 uur (3 dagen) na de test? Dan mag je uit de thuisquarantaine en mag je weer naar school komen. Let op: de GGD geeft aan wanneer dit kan! Eerder mag je niet naar school komen. Krijg je huisgenoot toch klachten? Dan moet je 10 dagen in thuisquarantaine blijven. Klik hier voor meer informatie.

Ik krijg een telefoontje dat mijn kind naar huis moet, omdat hij gedurende de schooldag klachten heeft ontwikkeld die passen bij het coronavirus. Wat gebeurt er met zijn broer/zus die op dezelfde school zit?
Als een leerling gedurende de dag klachten ontwikkelt (verhoging, koorts, neusverkoudheid, hoesten en/of moeilijk ademen/benauwdheid) gaat de leerling naar huis en wordt geadviseerd om zich te laten testen. Wij informeren ouders/verzorgers hierover. Ook sturen wij eventuele broers of zussen op onze school naar huis.

Mijn vraag staat er niet tussen. Wat nu?

Je kunt natuurlijk altijd contact opnemen met je school. Op de website van de Rijksoverheid is ook een pagina ingericht met veelgestelde vragen van gezinnen met kinderen. Klik hier voor de informatie van de Rijksoverheid.

Theme picker