Nieuws

 

Opvoeden en leren in tijden van corona

Opvoeden en leren in tijden van corona

Beekdal Lyceum houdt webinar voor ouders

Door het coronavirus gaan veel zaken in de maatschappij anders. Ook in het voortgezet onderwijs. Leerlingen zijn opeens nog meer verantwoordelijk voor hun studievoortgang en prestaties dan voorheen. Ouders zoeken naar de beste manier om hun kind in deze periode te begeleiden, te coachen, los te laten of juist in de gaten te houden. Dat levert worstelingen, confrontaties en soms ook eye-openers op. Het Beekdal Lyceum organiseert daarom op 11 november a.s. van 19:30 tot 21:30 uur een webinar speciaal voor ouders. 

De coronaperiode leert ons zeker niet alleen negatieve zaken. Ook ouders leren in deze periode. Doel van de Beekdal-webinar is om frustraties, vragen, uitdagingen en good practises te delen. Leren van elkaar, leren van experts en leren van leerlingen en docenten. We willen dat ouders zich na deze avond gehoord en gesteund voelen en met een set goede ideeën thuis verder kunnen. Daarbij is het goed dat ook de worstelingen en inzichten van docenten en leerlingen worden gedeeld.

De volgende vragen zullen tijdens de webinar aan de orde komen:

  • Leerlingen zijn meer thuis en minder op school. De hoeveelheid stof verandert niet. Hoe doet mijn kind thuis de goede dingen? Komen er achterstanden? Moet ik er intensiever bovenop zitten of juist meer loslaten? Hoe coach ik/begeleid ik?
  • Ik heb geen tijd om mijn kind extra te begeleiden. Wat doet hij/zij als ik er niet ben? Wie helpt mij?
  • Meer zelfstandigheid en jongens. Dat lukt me gewoon niet!
  • Meer thuis en minder op school. Wat betekent dat voor de sociale ontwikkeling van mijn kind? Moeten we iets compenseren? Ik heb het idee dat mijn kind vereenzaamd.
  • Mijn kind start later (in de bovenbouw) en komt ook later thuis. Moet hij baantje of sport opgeven? Of is die ochtend voor pubers toch nuttig te gebruiken?
  • Mijn kind (M/V) gaat niet zelf aan het werk. Help!
  • Minder onderwijstijd geeft achterstanden! Moeten wij die wegwerken?
  • Ik voel me door deze tijd ook onzeker. Ik wil niet dat dit overslaat op mijn kind
  • Mijn 18+ kind gaat nu volledig zijn/haar eigen gang. Wat moet ik doen?
  • Mijn kind vaart wel bij deze crisis. De grotere zelfstandigheid heeft ons echt de ogen geopend.


Experts
Het Beekdal Lyceum brengt voor het beantwoorden van deze vragen op 11 november een viertal deskundigen  - op veilige afstand van elkaar -  aan tafel in de theaterzaal de school: 
•    Kitty van den Berg, klinisch psycholoog-psychotherapeut en gezins- en relatietherapeut
•    Femke Geijsel, universitair hoofddocent aan de Radboud Docenten Academie
•    Yvonne van Sark, partner en senior-adviseur bij Youngworks, onderzoeks- en adviesbureau voor jongeren
•    Lauk Woltring, onderzoeker en coach gespecialiseerd in ontwikkeling van jongens in het onderwijs

Livestream
Basti Baroncini, journalist en interviewer bij debatcentrum Herman Centraal, zal het gesprek met de experts aan tafel leiden. Daarbij zal hij ook de drie docenten en drie leerlingen in de zaal, ieder met hun eigen verhaal, als ervaringsdeskundigen in het gesprek betrekken. De webinar is voor iedereen live te volgen via BeekdalTube, het schoolkanaal op YouTube.

Vragen
Na afloop van het gesprek hebben de ouders van Beekdal-leerlingen de mogelijkheid om nog dieper met de deskundigen in gesprek te gaan. Dat wordt georganiseerd via MS Teams. De links daarvoor worden voor de uitzending aan de ouders bekend gemaakt.
 

https://bit.ly/3oVhBK8

Theme picker