Nieuws

 

Rector Niels van der Graaff over het belang van de Holocaustherdenking op zondag 13 november

Rector Niels van der Graaff over het belang van de Holocaustherdenking op zondag 13 november

Derdeklassers van het Beekdal Lyceum zijn al enkele weken bezig met een bijzonder onderwijsproject over de Holocaust. Hierin gaan zij op zoek naar de achtergrond van de 1500 Joodse Arnhemmers die slachtoffer werden van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook vervullen Beekdal-leerlingen een belangrijke rol tijdens de Holocaustherdenking op zondag 13 november 2022. Rector Niels van der Graaff vertelt waarom het Holocaust-project actueler is dan ooit. 

Een aantal jaren geleden werd in Arnhem een nieuw monument onthuld. Dit Joods Monument markeert de exacte plek waar in november en december 1942 bijna 1500 Joodse Arnhemmers tijdens nachtelijke razzia's werden afgevoerd naar concentratiekampen, om nooit meer terug te komen. "Bij de opening van het monument is direct besloten om de jeugd te betrekken bij dit belangrijke onderwerp", vertelt rector Niels. "Daarom neemt iedere twee jaar een andere school de rol op zich om invulling te geven aan de Holocaustherdenking en de aanloop daarnaartoe. De komende twee jaar is het de beurt aan het Beekdal Lyceum". 

Actueler dan ooit

Volgens onze rector is het Holocaust-thema actueler dan ooit. "In onze huidige maatschappij zien we steeds meer trends die aansluiting vinden bij thema's die speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog, zoals racisme en uitsluiting. Met dit project willen we onze leerlingen laten inzien dat wat er toen speelde, nog steeds actueel is. Door hen te laten ontdekken wie de Joodse Arnhemmers waren die tijdens de Jodenvervolging verdwenen, wordt de Holocaustgeschiedenis voor onze leerlingen een levend verhaal."

Verschillende projecten 

Zo'n 180 derdeklassers zijn de afgelopen weken druk bezig geweest met het Holocaustproject. "Vier leerlingen spelen een actieve rol bij de herdenking, bijvoorbeeld door het voordragen van een gedicht. Maar om óók de projecten waar andere leerlingen aan gewerkt hebben een podium te geven, is er na afloop van de herdenking een expositie in de Eusebiuskerk in Arnhem." In deze expositie is er aandacht voor gedichten (Nederlands), werkstukken (BV), dans (Artez klas 4) en een film (alle topsporters en topdansers van klas 3). "We zijn erg blij dat deze prachtige locatie haar deuren voor ons heeft geopend", vertelt Niels. 

Jeugdlid van Vitesse

Eén van de werken die wordt tentoongesteld in de Eusebiuskerk is een film over wijlen Philip Hartog, een Joodse Arnhemmer én jeugdlid van Vitesse. "Deze jongen is tijdens de Jodenvervolging samen met zijn ouders afgevoerd naar Sobibor en nooit meer teruggekomen. Zijn naam staat op een herdenkingssteen op Papendal, waar onze Vitesse-leerlingen wekelijks langslopen. Dat geeft een verbinding", vertelt Niels. "Samen met een aantal dansstudenten – en dankzij een financiële bijdrage van Odd Fellows – hebben onze Vitesse-leerlingen een mooi filmproject over deze jongen gemaakt, waarmee het onderwerp de jeugd direct aanspreekt."

Antennes ontwikkelen

"De Joodse Arnhemmers die werden afgevoerd stonden vol in de samenleving. Zij werden afgevoerd om wie zij waren. Met dit project willen wij leerlingen hiermee confronteren, zodat zij antennes ontwikkelen om dit soort patronen in de maatschappij te herkennen en hier hun eigen mening over vormen. Het is aan ons – de school - om de huidige generatie te vertellen over deze zwarte bladzijden uit onze geschiedenis. Maar het is aan de leerlingen om hetgeen wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd, niet opnieuw te laten gebeuren", sluit rector Niels af. 

De Holocaustherdenking vindt plaats op zondag 13 november om 11.00 uur bij het Joods Monument op de Jonas Daniël Meijerplaats (naast de Eusebiuskerk) in Arnhem. 

Uitleg bij foto

Dit koffertje met lesmateriaal reist mee langs de Arnhemse scholen die een bijdrage leveren aan de herdenkingen. De koffer staat de komende tijd op het Beekdal Lyceum. 
 

Theme picker