Nieuws

 

'Trots'

'Trots'

Van de rector


'Het kwam nauwelijks als een verrassing. De maatregelen rond corona blijven nog even duren. Toch een teleurstelling. Al mogen wij in het onderwijs natuurlijk niet klagen. Talloze mensen werken al maanden vanuit huis of kunnen niet naar hun opleiding. Wij mogen wel naar de Bernhardlaan en onze leerlingen komen ook een aantal dagen per week naar Beekdal. De school bruist alweer enige weken.

De eindexamenkandidaten zijn al vanaf het begin van het jaar vijf dagen in huis. Zo ook de leerlingen in zorgtrajecten en de topsporters en topdansers die veel reistijd hebben of ver van huis op Papendal wonen. De afgelopen weken zijn daar de reguliere leerlingen bijgekomen. Ze mogen twee of drie dagen komen. Voor leerlingen die niet op school mogen komen, zijn de lessen gedeeltelijk online. Van iedereen werd en wordt weer flexibiliteit gevraagd. Zeker ook van de mensen die verantwoordelijk zijn voor het sport- en cultuurprofiel van de school. Het cultuurprogramma kon -in aangepaste vorm- doorgang vinden in het voormalige Rembrandttheater. Top!

Natuurlijk ‘bruist’ het onderwijs nog niet als vanouds. We moeten nog schipperen. Ook is ‘vanouds’ misschien niet meer het goede woord. Want deze periode heeft ons ook veel geleerd over onderwijs. In ons traject om de komende jaren het onderwijs verder te verbeteren, is de afgelopen periode zeer nuttig gebleken. Er is veel om met docenten, ouders en leerlingen te evalueren de komende tijd. We hebben  - ook als school -  veel geleerd van de corona-periode.

Wat dan? Nou, bijvoorbeeld hoe groot de verschillen zijn tussen de leerlingen en hoe we -noodgedwongen- soms een middenweg moeten kiezen die lang niet iedereen past. En ook: waar leerlingen wel en (nog) niet toe in staat zijn op het moment dat er meer eigen verantwoordelijkheid van ze wordt gevraagd. Juist omdat ons voortgezet onderwijs leerlingen moet voorbereiden op een HBO- of universitaire opleiding waar veel zelfstandigheid nodig is, zijn dat nuttige inzichten.

Eerst terug naar het heden. In de komende maanden gaan we ons eerst richten op het komende eindexamen en vertragingen in de voor-examenklassen. Daarnaast gaan we aan het werk met de inrichting van volgend schooljaar. Als leerlingen vertragingen hebben opgelopen, dan moeten we die inlopen in de komende jaren. Daar moet een duidelijk plan voor liggen; voordat kan worden gesproken over overgaan en zittenblijven. Voor één keer ligt het niet aan het budget. De regering heeft ruimhartig geld toegezegd. Grotere hoofdbrekers zijn de bemensing en de tijd. De zoveelste puzzel die we samen moeten gaan leggen. En ook deze keer gaat dat lukken. Ik ben trots op alle collega’s, leerlingen en ouders die ons daar het afgelopen jaar bij hebben geholpen en dat vast weer gaan doen!

Blijf gezond en een goede lente toegewenst!'

Niels van der Graaff
Rector Beekdal Lyceum

 

Theme picker