Nieuws

 

De Beeker is weer uit!

De Beeker is weer uit!

Zomer-nummer

Action! Hersenstichting presenteert ‘ommetje’. Heerlijke zomerrecepten, wat je kunt doen met aardbeien. En, 'Claim your space', demonstratie tegen straatintimidatie. En natuurlijk 'Wie woont er achter deze voordeur', 'Mijn huisdier' , 'Jeugdfoto's van docenten', 'Mencave' en 'De horoscoop'.

Dit is alweer het vierde nummer van dit schooljaar en al weer de zevende jaargang van schoolkrant De Beeker. In september kun je het herfstnummer verwachten.

Klik op de cover om De Beeker te lezen!
https://bit.ly/2T75q1o

 

CKV festival 2021

CKV festival 2021

Online vanaf 1 juni

Op 1 juni presenteren de leerlingen van 4 havo en 4 vwo het CKV festival 2021! Door de coronamaatregelen vindt het festival dit jaar echter alleen online plaats. 

Alle leerlingen van havo en vwo volgen in het vierde leerjaar het vak culturele kunstzinnige vorming. Het is een éénjarig examenvak waarbij het accent ligt op kunst actief ervaren. Na eerst letterlijk kunst in hun omgeving te hebben verkend, verbreden de leerlingen hun ervaring door middel van workshops begeleid door professionals uit de kunst en kunstenaars.

Vijf disciplines
De leerlingen konden dit jaar deelnemen aan diverse workshops op het gebied van beeldende kunst, fotografie, dans, muziek en organisatie. Er werd fotografisch met licht en schaduw gespeeld, er werd gedanst, er werd ‘gedraaid’, er werd digitaal gecreëerd, getekend,  posters opgemaakt,  gefilmd, kleding werd - slow - ge- en vermaakt, en er werd georganiseerd en gepromoot.

1 Juni online
Hoe mooi was het geweest wanneer dit alles live met publiek in en rond het Beekdal gepresenteerd had kunnen worden. Gezien de aankomende versoepelingen kan dat hopelijk volgend jaar wél weer. Voor dit jaar is ervoor gekozen om alle resultaten van de workshops vanaf 1 juni  online te presenteren. Op beekdallyceum.nl zijn speciale CKV festival-pagina’s aangemaakt waarop vanaf die datum het door de leerlingen gecreëerde werk valt te zien en te horen.

BeekdalTube
Al het videomateriaal dat is gemaakt valt vanaf 1 juni te bekijken op BeekdalTube, het schoolkanaal op YouTube. De kijkjes achter de schermen bij de verschillende workshops die in de aanloop naar het online festival op Instagram werden gepost, zijn ook daar terug te vinden.

Bericht 
In plaats van live applaus of boe-geroep zien de ckv-docenten Jana Hulshof en Rens van Renswouden reacties op de presentaties graag tegemoet via CKV@beekdallyceum.nl.

 

Beekdaller Pepijn Vultink wint ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ 2021

Beekdaller Pepijn Vultink wint ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ 2021

Twee winnaars

Bij de televisiefinale van debatcompetitie Op weg naar Het Lagerhuis 2021 heeft een jury bestaande uit Lilianne Ploumen, Özcan Akyol en Natacha Harlequin, Beekdaller Pepijn Vultink (6 vwo) en Mariam Talim (Bertrand Russell College), uitgeroepen tot winnaars van de editie 2021.

  

Afgelopen zondagavond bracht BNNVARA de tien beste jonge debaters en de drie grootste speechtalenten van Nederland op NPO 2 samen voor de finale van ‘Op weg naar Het Lagerhuis’. En het werd een knallende finale.

Staat van het land
Met veel passie en enthousiasme gaven de scholieren in de uitzending hun visie op de staat van het land. Hebben jongeren nog vertrouwen in de overheid? Wat betekent de coronapandemie voor hun sociale leven, op het gebied van school en relaties? En is social media de redding of juist de kwaal in de lockdowntijden? 

BBB
Naast dit alles gingen de scholieren in een speciaal 10 tegen 1-debat de verbale strijd aan met BBB-kamerlid Caroline van der Plas over de vraag of inkrimping van de veestapel noodzakelijk is om het milieu te redden. 
  
Jury
De jury – bestaande uit PvdA-leider Lilianne Ploumen, advocaat Natacha Harlequin en schrijver en televisiemaker Özcan Akyol – beoordeelden de prestaties van de jongeren en riepen aan het einde van de avond zowel Pepijn Vultink als Mariam Talim uit als de beste debaters van 2021. 

Terugkijken
De finale van Op weg naar Het Lagerhuis 2021 is terug te kijken op NPO Start.


Bron: BNNVARA
 

Lees meer: Arnhemmer in finale ‘Op weg naar het Lagerhuis’

 

Vertrek Alice Wolterinck

Vertrek Alice Wolterinck

'Opdracht klaar en afgerond'

Aan het einde van dit schooljaar neemt Alice Wolterinck afscheid van het Beekdal Lyceum. Vanaf 2012 is zij afdelingsleider van leerjaar 1 & 2 geweest op het Beekdal Lyceum. Zij gaat verder via haar eigen bedrijf Camino als interim schoolleider en coach in het onderwijs.
 
“Het is tijd om de volgende stap te zetten op mijn Camino. Afgelopen negen jaar heeft het Beekdal Lyceum, evenals mijn leerlingen en hun ouders, veel voor mij kunnen betekenen. Toch is mijn opdracht op het Beekdal voor mijn gevoel klaar en afgerond. Ik wil nu graag andere schoolleiders en scholen helpen in hun ontwikkeling. Daarom neem ik eind van dit schooljaar afscheid van het Beekdal", aldus Wolterinck.

Eigen weg
"Op het Beekdal heb ik een fantastische tijd gekend. Ik heb me door leerlingen, ouders en collegae heel gewaardeerd en welkom gevoeld. Ik wil iedereen die daaraan heeft bijgedragen enorm bedanken! Het is tijd om mijns weegs te gaan. Ik wens alle leerlingen, al hun ouders en (de medewerkers van) het Beekdal Lyceum een heel mooie toekomst!”

Succes
Het Beekdal bedankt Alice voor al het goede en mooie werk dat zij voor leerlingen, ouders, collega's en daarmee de school heeft gedaan. Het Beekdal wenst haar alle goeds en veel succes voor de toekomst.

 

'Trots'

'Trots'

Van de rector


'Het kwam nauwelijks als een verrassing. De maatregelen rond corona blijven nog even duren. Toch een teleurstelling. Al mogen wij in het onderwijs natuurlijk niet klagen. Talloze mensen werken al maanden vanuit huis of kunnen niet naar hun opleiding. Wij mogen wel naar de Bernhardlaan en onze leerlingen komen ook een aantal dagen per week naar Beekdal. De school bruist alweer enige weken.

De eindexamenkandidaten zijn al vanaf het begin van het jaar vijf dagen in huis. Zo ook de leerlingen in zorgtrajecten en de topsporters en topdansers die veel reistijd hebben of ver van huis op Papendal wonen. De afgelopen weken zijn daar de reguliere leerlingen bijgekomen. Ze mogen twee of drie dagen komen. Voor leerlingen die niet op school mogen komen, zijn de lessen gedeeltelijk online. Van iedereen werd en wordt weer flexibiliteit gevraagd. Zeker ook van de mensen die verantwoordelijk zijn voor het sport- en cultuurprofiel van de school. Het cultuurprogramma kon -in aangepaste vorm- doorgang vinden in het voormalige Rembrandttheater. Top!

Natuurlijk ‘bruist’ het onderwijs nog niet als vanouds. We moeten nog schipperen. Ook is ‘vanouds’ misschien niet meer het goede woord. Want deze periode heeft ons ook veel geleerd over onderwijs. In ons traject om de komende jaren het onderwijs verder te verbeteren, is de afgelopen periode zeer nuttig gebleken. Er is veel om met docenten, ouders en leerlingen te evalueren de komende tijd. We hebben  - ook als school -  veel geleerd van de corona-periode.

Wat dan? Nou, bijvoorbeeld hoe groot de verschillen zijn tussen de leerlingen en hoe we -noodgedwongen- soms een middenweg moeten kiezen die lang niet iedereen past. En ook: waar leerlingen wel en (nog) niet toe in staat zijn op het moment dat er meer eigen verantwoordelijkheid van ze wordt gevraagd. Juist omdat ons voortgezet onderwijs leerlingen moet voorbereiden op een HBO- of universitaire opleiding waar veel zelfstandigheid nodig is, zijn dat nuttige inzichten.

Eerst terug naar het heden. In de komende maanden gaan we ons eerst richten op het komende eindexamen en vertragingen in de voor-examenklassen. Daarnaast gaan we aan het werk met de inrichting van volgend schooljaar. Als leerlingen vertragingen hebben opgelopen, dan moeten we die inlopen in de komende jaren. Daar moet een duidelijk plan voor liggen; voordat kan worden gesproken over overgaan en zittenblijven. Voor één keer ligt het niet aan het budget. De regering heeft ruimhartig geld toegezegd. Grotere hoofdbrekers zijn de bemensing en de tijd. De zoveelste puzzel die we samen moeten gaan leggen. En ook deze keer gaat dat lukken. Ik ben trots op alle collega’s, leerlingen en ouders die ons daar het afgelopen jaar bij hebben geholpen en dat vast weer gaan doen!

Blijf gezond en een goede lente toegewenst!'

Niels van der Graaff
Rector Beekdal Lyceum

 

Theme picker