Nieuws

 

'Trots'

'Trots'

Van de rector


'Het kwam nauwelijks als een verrassing. De maatregelen rond corona blijven nog even duren. Toch een teleurstelling. Al mogen wij in het onderwijs natuurlijk niet klagen. Talloze mensen werken al maanden vanuit huis of kunnen niet naar hun opleiding. Wij mogen wel naar de Bernhardlaan en onze leerlingen komen ook een aantal dagen per week naar Beekdal. De school bruist alweer enige weken.

De eindexamenkandidaten zijn al vanaf het begin van het jaar vijf dagen in huis. Zo ook de leerlingen in zorgtrajecten en de topsporters en topdansers die veel reistijd hebben of ver van huis op Papendal wonen. De afgelopen weken zijn daar de reguliere leerlingen bijgekomen. Ze mogen twee of drie dagen komen. Voor leerlingen die niet op school mogen komen, zijn de lessen gedeeltelijk online. Van iedereen werd en wordt weer flexibiliteit gevraagd. Zeker ook van de mensen die verantwoordelijk zijn voor het sport- en cultuurprofiel van de school. Het cultuurprogramma kon -in aangepaste vorm- doorgang vinden in het voormalige Rembrandttheater. Top!

Natuurlijk ‘bruist’ het onderwijs nog niet als vanouds. We moeten nog schipperen. Ook is ‘vanouds’ misschien niet meer het goede woord. Want deze periode heeft ons ook veel geleerd over onderwijs. In ons traject om de komende jaren het onderwijs verder te verbeteren, is de afgelopen periode zeer nuttig gebleken. Er is veel om met docenten, ouders en leerlingen te evalueren de komende tijd. We hebben  - ook als school -  veel geleerd van de corona-periode.

Wat dan? Nou, bijvoorbeeld hoe groot de verschillen zijn tussen de leerlingen en hoe we -noodgedwongen- soms een middenweg moeten kiezen die lang niet iedereen past. En ook: waar leerlingen wel en (nog) niet toe in staat zijn op het moment dat er meer eigen verantwoordelijkheid van ze wordt gevraagd. Juist omdat ons voortgezet onderwijs leerlingen moet voorbereiden op een HBO- of universitaire opleiding waar veel zelfstandigheid nodig is, zijn dat nuttige inzichten.

Eerst terug naar het heden. In de komende maanden gaan we ons eerst richten op het komende eindexamen en vertragingen in de voor-examenklassen. Daarnaast gaan we aan het werk met de inrichting van volgend schooljaar. Als leerlingen vertragingen hebben opgelopen, dan moeten we die inlopen in de komende jaren. Daar moet een duidelijk plan voor liggen; voordat kan worden gesproken over overgaan en zittenblijven. Voor één keer ligt het niet aan het budget. De regering heeft ruimhartig geld toegezegd. Grotere hoofdbrekers zijn de bemensing en de tijd. De zoveelste puzzel die we samen moeten gaan leggen. En ook deze keer gaat dat lukken. Ik ben trots op alle collega’s, leerlingen en ouders die ons daar het afgelopen jaar bij hebben geholpen en dat vast weer gaan doen!

Blijf gezond en een goede lente toegewenst!'

Niels van der Graaff
Rector Beekdal Lyceum

 

KEC festival 2021

KEC festival 2021

Inspirerend examenwerk

Op 30 maart en 6, 9 & 10 april vindt op het Beekdal Lyceum weer het jaarlijkse K(unst) E(xamen) C(ultuur) Festival plaats. Leerlingen met de kunstvakken drama, muziek en beeldende vorming in hun examenprofiel presenteren zich die dagen op school met hun artistieke werk.

Door de pandemie is het evenement vorig jaar helaas niet doorgegaan. Ook dit jaar mogen we door de coronamaatregelen op school nog steeds geen publiek ontvangen voor de drama- en muziekuitvoeringen en de expositie beeldende kunst. 

Livestreams
U hoeft echter niets te missen van het festival. Via BeekdalTube, het YouTube-kanaal van de school, worden de voorstellingen in het Beekdal Theater live uitgezonden. De links voor de livestreams zullen via de Beekdalsite bekend worden gemaakt.

Video
Ook zijn de uitvoeringen via het Beekdal-kanaal daarna nog terug te kijken. De expositie beeldende kunst zal via een videopresentatie op Instagram aan het publiek worden aangeboden.

Dinsdag 30 maart
Het festival opent op dinsdag om 18:00 uur met de theatrale voorstelling ‘Dystopia’ door leerlingen uit 6 vwo. 

Dinsdag 6 april
In de tweede week van het festival zal op dinsdag via Instagram een videoregistratie van de expositie beeldende kunst door 5 havo- en 6 vwo-leerlingen, te zien zijn. Thema: 'Verzoening'.

Vrijdag 9 april
Op vrijdag zijn de muziekpresentaties door leerlingen uit 5 & 6 vwo. Het thema van de avond is ‘Disco Really Made It’. De eindpresentatie van 4 havo | 4 & 5 vwo volgt op donderdag 3 juni.

Zaterdag 10 april
Het festival wordt op zaterdag om 16:30 uur afgesloten met vier theatrale examenproducties, ‘De schaar van de Tsaar’, ‘Kinderen van Judas’, ‘Het temmen van de feeks’ en ‘Proost’, gespeeld door leerlingen uit 5 havo en 5 vwo.

DINSDAG 30 MAART 
THEATRALE PRESENTATIE DRAMA
6 VWO 
'Dystopia’
18:00 uur – Livestream vanuit het Beekdal Theater

 ----------------------

DINSDAG 6 APRIL
EXPOSITIE EXAMENWERK BEELDENDE VORMING
5 HAVO | 6 VWO
‘Verzoening’
Videoregistratie via Instagram 

 ----------------------

VRIJDAG 9 APRIL
EINDPRESENTATIES MUZIEK
5 HAVO | 6 VWO
‘Disco Really Made It’
18:00 uur – Beekdal Theater
Videoregistratie op BeekdalTube

   ----------------------

ZATERDAG 10 APRIL
THEATRALE PRESENTATIES DRAMA
5 HAVO | 5 VWO
Livestream vanuit het Beekdal Theater: 16:30 tot 18:30 uur
16:30 uur - ‘De schaar van de Tsaar’
17:00 uur - ‘Het temmen van de feeks’
17:30 uur - ‘Hoe het is om mens te zijn'
18:00 uur - ‘Proost’
 

        

         

   ----------------------

DONDERDAG 3 JUNI
EINDPRESENTATIES MUZIEK
4 HAVO | 4 VWO | 5  VWO
‘Disco Really Made It’
18:00 uur – Beekdal Theater
Videoregistratie op BeekdalTube

 

Beekdal Lyceum haalt ‘Enge Buur’ binnen

Beekdal Lyceum haalt ‘Enge Buur’ binnen

Michiel Bos muziekdocent op dé cultuurschool van Arnhem

Michiel Bos van het Arnhemse trio Enge Buren (ja, van Pizza Calzone) verruilde afgelopen jaar zijn theateroptredens voor het onderwijs. De muzikant is sinds enkele maanden de nieuwe muziekdocent op het Arnhemse Beekdal Lyceum.

Precies een jaar geleden stokte de afscheidstournee van Enge Buren op abrupte wijze door de coronacrisis en alle maatregelen die daarmee gepaard gingen. De tournee vol cabaret over ruim 25 jaar succesvol toeren langs allerlei podia zou nog één seizoen te zien zijn en dan BASTA! (De titel van de show). 

Voor Michiel Bos zou het einde van Enge Buren het begin vormen van iets nieuws. Hoewel ook weer niet helemaal. Afgestudeerd aan het Arnhemse conservatorium begon Bos ooit als muziekdocent in het onderwijs. Het Beekdal Lyceum wist de multi-instrumentalist al tijdens het afscheidsjaar van Enge Buren vast te leggen voor de muzieklessen in de speciale kunst- en cultuurklassen van de havo/vwo-school. 

“Enge Buren is muzikaal allesomvattend. Ik bespeel veel verschillende instrumenten en dat komt nu goed van pas. In de muzieklessen op het Beekdal leer ik, net als muziek collega Ewout Dercksen, leerlingen via een unieke methode in korte tijd veel verschillende instrumenten te bespelen. Daarnaast begeleid ik - samen met de dramadocenten - leerlingen uit de cultuurklassen bij het speciale muziektheater-programma. Geweldig om te doen”, aldus Bos. 

Corona
Net als Enge Buren heeft ook het Beekdal Lyceum in het afgelopen jaar te maken gehad met de coronamaatregelen. Maar nu de voortgezet onderwijs scholen sinds 3 maart weer open zijn zet de school gelijk weer vol in op zijn kunst- en cultuurprogramma met veel workshops.  

Speciale locaties 
De beperkingen door de anderhalve meter maatregelen weet de school creatief op te lossen. Voor de verschillende workshops zijn in Arnhem diverse locaties gevonden waar de gepaste afstand voor leerlingen bij workshops gewaarborgd kan worden.

Rembrandt
Dankzij de medewerking van Ad Hoc leegstandsbeheer en ROET Theater- en filmprojecten kunnen de brugklassers van de cultuurklassen binnenkort bezit nemen van het ruime en leegstaande Rembrandt Theater.  Na een workshop door een professionele filmer gaan de leerlingen er in groepjes een eigen film opnemen. Het bioscoopgebouw zal ook de plek vormen waar 2e jaars cultuurleerlingen - samen met dansdocenten van Studio 26 en studenten van RijnIJssel - Urban Dance-video’s gaan repeteren en opnemen.

Sint Jozefkerk
Op korte afstand van het eigen gebouw vond het Beekdal de vastgoedinvesteerders van de Sint Jozefkerk bereid om in het monumentale pand workshops te mogen houden. In de voormalige kerk en skatehal aan de Rosendaalseweg zullen leerlingen speciale drumworkshops gaan volgen. Niet op drumkits maar op plastic containers!

Meer workshops
Naast de locaties zoals de stadsbioscoop en de kerk wijkt het Beekdal ook uit naar de Jacobiberg en het Watermuseum. In het popcentrum gaan leerlingen onder leiding van DJ SMP leren ‘draaien’. In het Watermuseum gaan leerlingen aan de gang met slow-fashion, het op zorgvuldige en duurzame wijze ontwerpen en maken van kleding.

Kunst-en cultuurschool 
Michiel Bos is enthousiast over zijn nieuwe werkplek na 28 jaar Enge Buren. “Ik kan ook hier mijn muzikaliteit en creativiteit prima kwijt. Werken met jongeren is prachtig. We bieden leerlingen die voor kunst en cultuur kiezen niet alleen uniek muziekonderwijs maar ook een geweldig programma drama en beeldende vorming. Wat mij betreft is dit dé cultuurschool van Arnhem.” 

Foto's: Guus Madern                                                                                                                                                                                

LEES MEER: 'Elk weekend vrij zijn is ook wel prettig', Michiel van Enge Buren staat nu voor de klas

 

Open Huis Beekdal Lyceum

Open Huis Beekdal Lyceum

Dit jaar geheel online

Voor het Open Huis op 6 februari jl. richtte het Beekdal Lyceum dit jaar online een uitgebreide voorlichtingspagina in

De tijdelijke landingspagina op de website leverde een overzichtelijk en compleet vertrekpunt voor een online dagje Beekdal. Groep-8-leerlingen en hun ouders konden er uiteenlopende video’s en presentaties bekijken. 

Videos en live-chats
Voor elk onderwerp was er een aparte film: van talen tot zaakvakken tot mentoraat. Natuurlijk ontbraken dans, cultuur en (top)sport niet! Ook kreeg je via de voorlichtingspagina toegang tot diverse chatsessies met Beekdal-docenten en -leerlingen en was er een prominente plek voor de veelgestelde vragen. Wie nog niet uitgevraagd was, kon terecht op de speciale WhatsApp-lijn. 

Rondleiding 
Klikte je tot slot op ‘livestream’, dan kreeg je een online rondleiding voorgeschoteld: leerlingen Benthe en Pim namen de kijkers vol trots en enthousiasme mee door hun school.

 

Museum Arnhem exposeert kunst van leerlingen

Museum Arnhem exposeert kunst van leerlingen

Papieren 'verzoening'

Vanuit het talentontwikkelingsprogramma maakten 900 leerlingen van vijf Quadraam-scholen een kunstwerk rondom het thema ‘verzoening’. Hun creaties zijn onderdeel van de tentoonstelling ‘Living, Forgiving, Remembering’. In verband met de lockdown is een selectie te bewonderen op de website van Museum Arnhem.
 
Acht jaar geleden zijn we gestart met deze unieke samenwerking”, vertelt Rens van Renswoude, theaterdocent van het Beekdal Lyceum en daarnaast verantwoordelijk voor het overkoepelende talentontwikkelingsprogramma vanuit Quadraam. “Elk schooljaar koppelen we een creatieve opdracht aan een tentoonstelling van Museum Arnhem. Deze keer is gekozen voor de expositie ‘Living, Forgiving, Remembering’; een verzameling werken van zeventien internationale kunstenaars waarin verzoening, tolerantie en herinneren centraal staan.
 
Papieren ‘verzoening’
Scholen konden zich aanmelden om in hun lessen beeldende vorming aan de slag te gaan met het thema ‘verzoening’. In totaal deden zo’n 900 leerlingen uit 35 klassen van het Beekdal Lyceum, Lyceum Elst, Montessori College Arnhem, Stedelijk Gymnasium Arnhem en ’t Venster mee. Zij kregen de opdracht een werk van papier te maken. “De begeleidende docenten kregen op voorhand een workshop van een van de exposerende kunstenaars, Karen Sargsyan, een groot inspirator op het gebied van papierkunst. Om zich te verdiepen in het onderwerp brachten de leerlingen een bezoek aan het museum”, licht Rens toe.
 
Online gallery
“De leerlingen hebben ons verrast met een enorme variëteit aan werken. Van verhalende situaties, tot ragfijn, klein werk of juist grote gesamtkunstwerken”, vertelt Rens enthousiast. “Als gevolg van de coronamaatregelen is er op dit moment geen fysieke tentoonstelling mogelijk. Wel is een deel van de werken te bekijken in een online gallery op de website van Museum Arnhem. 

Foto's: Niek Michel

 

Theme picker